Vlaamse boekensector vecht terug tijdens coronacrisis

NIEUWS
Boek.be
De coronacrisis heeft een nooit eerder geziene impact op de Vlaamse boekensector. Boekhandelaren en uitgeverijen hebben het zwaar, maar slaan de handen in elkaar om meer mensen aan het lezen te krijgen. Zo investeerden ze fors in digitale leerplatformen, lanceerden ze de campagne #verspreidhetleesvirus en krijgen alle ministers vrijdag een  boekenpakket, met de uitdrukkelijke vraag het goede voorbeeld te geven en te tonen hoe ontspannend lezen kan zijn.  

Boeken kunnen mensen door deze onzekere tijd heen helpen. Die boodschap willen de leden van Boek.be breed uitdragen. En dat is nodig. Want reeds voor de aangekondigde lockdown waren de gevolgen van de wereldwijde coronacrisis al voelbaar in de sector.

De uitgevers voelden als eerste een impact door de afgelasting van de buitenlandse beurzen in Londen en Bologna, twee belangrijke evenementen waarop internationale rechten voor uitgaven worden geregeld. De directe impact op de export van Vlaamse titels zal nog moeten blijken, maar zal niet gering zijn.

Sinds de sluiting van de fysieke boekhandels, waarlangs 75% van de jaarlijkse binnenlandse omzet wordt gerealiseerd, werd de hele algemene boekenmarkt zo goed als volledig lamgelegd. De online verkoop is op dit ogenblik de laatste strohalm voor boekhandels en uitgevers om te kunnen overleven, maar is ruimschoots onvoldoende. Desondanks vecht de sector terug en neemt ze haar maatschappelijke verantwoordelijkheid op.

Educatieve uitgeverijen investeerden fors in hun digitaal aanbod van producten en diensten. Zo ondersteunen ze leerlingen, scholieren en studenten, op ongeziene schaal.

Bovendien werkte de boekensector op vraag van het Ministerie van Onderwijs in recordtempo een leer- en leesbevorderingscampagne uit. De campagne #verspreidhetleesvirus gaat momenteel letterlijk viraal.

Om op dit elan verder te gaan en het belang van de Vlaamse boekensector hoger op de agenda te plaatsen, hebben de leden van Boek.be voor alle ministers een pakket boeken geselecteerd die de brede waaier aan fictie, non-fictie en jeugdboeken die onze regio rijk is, aantoont. De boeken werden vanmorgen om 11h voor de ministerraad overhandigd. Vé Bobelyn, Voorzitter GAU, geeft alvast meer duiding in deze videoboodschap. De ministers krijgen ook wat huiswerk: ze worden gevraagd in een filmpje te vertellen van welke boeken ze ontspannen. De sector wenst hun alvast veel leesplezier.