Rinske Hillen wint de ANV Debutantenprijs 2018

NIEUWS
Rinske Hillen heeft met haar boek Houtrot (Uitg. Em. Querido) de ANV Debutantenprijs 2018 gewonnen. Zij ontving in het Dordrechts Museum de bijbehorende cheque van € 7.500.

Kernjuryleden uit Nederland en Vlaanderen verkozen met gemotiveerde oordelen Houtrot boven de andere twee genomineerde boeken Glorie van Patricia Jozef (Uitg. De Geus) en Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (Uitg. De Bezige Bij) van Arjen van Veelen. Deze twee auteurs kregen beiden een cheque van € 750.

Over Rinske Hillen, Houtrot (Querido) luidde het juryrapport van de vakjury:

Onder de oppervlakte woekert het nodige, in Houtrot van Rinske Hillen. Duistere familiegeheimen, schuldgevoelens, een onvervulde kinderwens, maar ook: schimmel in de fundering van het familiare erfgoed, een monumentaal pand aan de Keizersgracht. Het ligt eigenaar Bram Wenksterman als een steen op de maag. Geld voor renovatie is er niet, althans, niet zonder geheime kamers te openen. In wisselend perspectief komen we te weten wat het daglicht niet zou kunnen verdragen, of toch.. maar is het te laat? Het antwoord laat zich raden wanneer dochter Amber concludeert: ‘daarom helpt verzwijgen niet, je weet het allang’. Voorspelbaar wordt Houtrot niettemin nergens, al is het maar door talloze sprankelende observaties die getuigen van authentiek schrijfplezier: ‘Hij had vastgezeten als een ingelopen stuk kauwgom’, ‘Tegenwoordig heet iedereen depressief, vroeger haalde je een washandje over je gezicht.’

Houtrot is het even groteske als fijngevoelige drama over een man omringd door verdrietige vrouwen in een grachtenpand dat zich uiteindelijk tot het ware hoofdpersonage ontpopt.

De vakjury bestond uit:

  • Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard, interviewster en presentatrice, jurylid ECI literatuurprijs; 
  • Ester Op de Beek, universitair docent aan de universiteit Leiden; 
  • Kees Snoek, hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs; 
  • Arjan Peters, literair redacteur van de Volkskrant, 
  • voorzitter Casper Markesteijn, publicist, schrijver en voorzitter van DordtLiterair 

Meer info op www.anvdebutantenprijs.nl