Nominaties Herman de Coninckprijs bekend

NIEUWS
Boek.be
Paul Bogaert, Norbert De Beule, Max Temmerman, Tom Van de Voorde en Miriam Van hee zijn de vijf dichters die kans maken op de Herman de Coninckprijs 2014 voor de beste dichtbundel.

Boek.be reikt jaarlijks op Gedichtendag de Herman de Coninckprijs uit voor de beste dichtbundel.

De vakjury van de 9de Herman de Coninckprijs heeft de 5 nominaties bekendgemaakt voor deze prijs: 

  • Ons verlangen van Paul Bogaert (De Bezige Bij Antwerpen) 
  • Tri ti tiii van Norbert de Beule (Atlas Contact)
  • Bijna een Amerika van Max Temmerman (Vrijdag)
  • Liefde en aarde van Tom Van de Voorde (Poëziecentrum)
  • Ook daar valt het licht van Miriam Van hee (Bezige Bij)

De jury wordt voorgezeten door Yra van Dijk (hoogleraar Nederlandse Letterkunde, Universiteit Leiden) en bestaat verder uit Bas Kwakman (Directeur Poetry International Foundation), Stijn Meuris (zanger) en Hilde Verbreuken (Radio 1, redactie programma Hautekiet). Na het plotse overlijden van Thomas Blondeau besloten de organisatoren om hem uit respect niet te vervangen in de jury. 

Lees het volledige nominatieverslag hier.

Herman de Coninck Publieksprijs voor het mooiste gedicht

Op 18 januari start de stemcampagne voor de Publieksprijs voor het mooiste gedicht. Uit elk van de vijf genomineerde bundels maakt één gedicht kans op deze Publieksprijs. Iedereen kan dan online zijn stem uitbrengen. Het gedicht met de meeste stemmen komt op een mooie poster die je op Gedichtendag, donderdag 30 januari, gratis in de deelnemende boekhandels aangeboden krijgt. De stemcampagne op www.boek.be loopt van vrijdag 17 januari tot 24 januari en verloopt in samenwerking met De Standaard, Radio 1, Canvas en Cobra.be.

Feestelijke slotshow op Gedichtendag

Op Gedichtendag, donderdag 30 januari 2014, wordt de prijs uitgereikt op een muzikale avond met Douglas Firs in de Antwerpse Arenbergschouwburg, met de steun van de Provincie Antwerpen. De winnaar ontvangt de prijs uit handen van Luk Lemmens, gedeputeerde. De avond opent met de feestelijke uitreiking van de prijzen, een optreden van K. Schippers, auteur van het Poëziegeschenk, een optreden van de vijf dichters en de winnaar van de prijs voor de beste debuutbundel. Daarna kan het publiek genieten van een concert van de veelbelovende jonge Vlaamse band Douglas Firs, die, volgens Marc Didden, "nog tot een heel eind in de 21e eeuw fijne plaatjes mag blijven maken vol eigenzinnige songs". 

TIP: wie meestemt voor de Herman de Coninck Publieksprijs vanaf 17 januari maakt kans op een Boekencheque en een gratis ticket voor deze feestelijke avond!