De Bronzen Uil wordt grootste debuutprijs voor literatuur

NIEUWS
Zes debuutromans, drie Vlaamse en drie Nederlandse, maken kans op De Bronzen Uil. Die jaarlijkse prijs van het liberale Willemsfonds smelt samen met de Debuutprijs, die tot nu toe op de Boekenbeurs werd uitgereikt.

De Bronzen Uil is een initiatief van het liberale Willemsfonds. Sinds 2011 wordt die prijs op het festival "Het Betere Boek" gegeven aan de meest beloftevolle debuutroman in het Nederlandse taalgebied. 

Daarnaast bestaat sinds 1969 de Debuutprijs, gefinancierd door de provincie Antwerpen en Boek.be en uitgereikt aan de vooravond van de Boekenbeurs. 

Doordat de provincies hun culturele bevoegdheid verloren, werd de Vlaamse Gemeenschap verantwoordelijk voor de Debuutprijs, met name dan het Vlaams Fonds voor de Letteren. Dat heeft nu de handen in elkaar geslagen met het Willemsfonds om één prijs uit te reiken voor de beste Nederlandstalige debuutroman. De naam De Bronzen Uil blijft behouden;  de winnaar krijgt 7.000 euro in plaats van 5.000 en een literaire tour langs boekhandels in Vlaanderen en Brussel.

De genomineerden voor De Bronzen Uil 2018

  • Antoinette Beumer (NL), "Mijn vader is een vliegtuig", uitgegeven bij Lebowski
  • Rinske Hillen (NL), "Houtrot", uitgegeven bij Querido
  • Bert Moerman (B), "Niet dat het iets uitmaakt", uitgegeven bij Polis
  • Lenny Peeters (B), "Dochter", uitgegeven bij Prometheus
  • Sien Volders (B), "Noord", uitgegeven bij Hollands Diep
  • Herien Wensink (NL), "Kleihuid", uitgegeven bij Arbeiderspers

Een professionele literaire jury kiest de winnaar van De Bronzen Uil en reikt de prijs uit op "Het Betere Boek" op 6 oktober. Ook lezers kunnen hun mening te kennen geven: stemmen voor de publiekswinnaar kan hier.

Bron: VRT