BookSpot Literatuurprijs 2019 voor fictie en non-fictie uitgereikt

NIEUWS
Boek.be
De BookSpot Literatuurprijs 2019 voor fictie gaat naar ' ‘De hoogstapelaar’ van Wessel te Gussinklo. De prijs voor het beste non-fictieboek gaat naar ‘De avant-gardisten’ van Sjeng Scheijen.

De BookSpot Literatuurprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied. Het is de opvolger van de ECI Literatuurprijs en van de AKO Literatuurprijs. De prijs moet als de bekroning worden gezien voor het beste Nederlandstalige literaire boek. De prijs is dit jaar voor het eerst in twee categorieën toegekend. Naast fictie was er nu ook een prijs in de categorie non-fictie. In die laatste categorie was ook de enige overgebleven Vlaming genomineerd. Maar Lieve Joris grijpt met haar boek Terug naar Neerpelt dus naast de overwinning.

De Nederlandse laureaten zijn Wessel te Gussinklo met het boek De hoogstapelaar (Koppernik) in de categorie fictie en Sjeng Scheijen met het boek De avant-gardisten (Prometheus) in de categorie non-fictie. Beide prijzen, elk met een geldbedrag van 50.000 euro, werden door Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs, uitgereikt tijdens een literaire avond in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De andere genomineerde auteurs ontvangen ieder ook een geldbedrag van 2.500 euro.

Begin november won Wessel te Gussinklo ook al de Zeeuwse Boekenprijs 2019 met De hoogstapelaar. Met De hoogstapelaar wordt de trilogie over het leven van Ewout Meyster, die ondertussen zeventien jaar oud is, afgerond. Het eerste deel De verboden tuin uit 1986 won de Anton Wachterprijs en het tweede deel De opdracht sleepte o.a. de ECI-prijs en de F. Bordewijkprijs. De andere genomineerden in de categorie fictie waren:

  • Peter Buwalda – Otmars zonen (De Bezige Bij)
  • Nicolien Mizee – Moord op de moestuin (Nijgh en Van Ditmar)
  • Marente de Moor – Foon (Querido)
  • Manon Uphoff – Vallen is als vliegen (Querido)

De prijs voor het beste non-fictieboek werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Sjeng Scheijen was met De avant-gardisten de gelukkige winnaar. Gebruikmakend van een grote hoeveelheid dagboekfragmenten, brieven, memoires en belangrijke nieuwe archiefvondsten, brengt Sjeng Scheijen de dramatische, soms hartverscheurende verhalen van deze kunstenaars weergaloos tot leven. In de categorie non-fictie waren de overige genomineerden:

  • Mirjam van Hengel – Een knipperend ogenblik (De Bezige Bij)
  • Lieve Joris – Terug naar Neerpelt (Atlas Contact)
  • Maaike Meijer – Hemelse mevrouw Frederike (De Bezige Bij)
  • Thomas Rueb – Laura H. (Das Mag)

Op 6 november werd de BookSpot Lezersprijs 2019 toegekend aan Otmars zonen van Peter Buwalda. Het prijzengeld voor de Lezersprijs bedraagt 10.000 euro.