Genomineerde Herman de Coninckprijs 2016: Marc Kregting met Onze Nietzsche

Met Onze Nietzsche voltooit Marc Kregting zijn poëzieproject. Hij begon het twintig jaar geleden, met de bundel De gezel. Daarin vervlocht hij diverse onrijpe stemmen, die eindelijk zelfstandig zijn geworden. Ze spreken over iemand die zichzelf voorstelt als ‘Hochmut, met ha oo see ha’.

Onze Nietzsche ent zich op de catechismus. Het speelt een vraag- en antwoordspel. Daarvoor moet er een soms halsbrekende tocht door de cultuurgeschiedenis worden aanvaard. Gelukkig zijn er enige reisgenoten – figuren die sporadisch zo vertrouwd zijn dat hun voornaam volstaat.
Vergeleken met zijn vroegere poëzie heeft Marc Kregting één wijziging doorgevoerd. Zijn regels braken altijd willekeurig af, met als enig criterium dat ze even lang waren als de vorige en de volgende. Zo ontstond in blokken gehakt proza. Nu is die voorbarige rechterkantlijn weg.
Er resteren inderdaad louter stemmen, vier in totaal. De partituur van Onze Nietzsche werd in het Poëziecentrum voorgedragen door F. van Dixhoorn, Kila & Babsie en Els Moors. Hun geluid vult de geschreven tekst aan en kan door een gemeenschap van niet-lezers worden teruggehoord.

‘Luisteren (en opnieuw luisteren) naar Onze Nietzsche: vier stemmen die samen een geschiedenis probeerden te vertellen, zonder voor zichzelf een vaste rol op te kunnen eisen. Er werd iets opgebouwd, maar Nietzsche indachtig werd er ook steeds meer afgebroken.’ (Christophe Van Gerrewey)

Biografie

Marc Kregting werd in 1965 geboren, moest op een gegeven moment naar school en zo ging het verder. Sinds 1989 publiceert hij essays, verhalen en poëzie in tijdschriften, kranten en boeken. Hij beheerde het literaire tijdschrift de Biels, als pianist en componist verzorgde hij jazzfunkoptredens, over bassist Jaco Pastorius maakte hij met Femke Hoyng de animatiefilm Used to be a. Marc Kregtings literaire doopceel: http://kregtingarchief.blogspot.com/


Prijzen en nominaties:
1994 – Nominatie C. Buddingh’-prijs voor De gezel.
2005 – Nominatie Hugues C. Pernathprijs voor Zie je dat rood.
2007 – Nominatie Vlaamse Cultuurprijs Kritiek en essay voor Zij zijn niet van Jeremia.
2007 – Nominatie Hugues C. Pernathprijs voor Dood vogeltje.
2009 – Prijs voor Letterkunde Provincie Antwerpen voor Dood vogeltje.