Genomineerde Herman de Coninckprijs 2016: Maarten Inghels met Nieuwe rituelen

PER VISIBILIA AD INVISIBILIA

Maarten Inghels zoekt in zijn nieuwe bundel de nieuwe rituelen van de moderne mens op. Die wordt enerzijds gedreven door het verlangen om gezien te worden, de hang naar roem en openbaarheid, maar oefent anderzijds de kunst van het verdwijnen in de anonimiteit.
 

Biografie

Maarten Inghels (°12/02/1988, Antwerpen) is dichter, schrijver en coördinator van De eenzame uitvaart in Antwerpen, een project waarbij dichters gedichten schrijven voor mensen die eenzaam worden begraven, zonder familie of vrienden. In het najaar van 2015 verscheen zijn dichtbundel Nieuwe rituelen. Zijn werk wordt uitgegeven door De Bezige Bij. Eind 2008 verscheen zijn debuutbundel Tumult als zeventiende deeltje in de Sandwich-reeks onder redactie van Gerrit Komrij. Zijn tweede dichtbundel Waakzaam verscheen in 2011 en kaartte de impasse aan; in kritische verzen stelde hij vragen bij de revoluties, onze sloganeske identiteitscrisis en de frivoliteitscultuur. Een bloemlezing uit die twee dichtbundels verscheen in het Engels en het Duits.

In 2012 verscheen zijn goed onthaalde roman De handel in emotionele goederen die opviel vanwege het ‘haarzuiver proza dat van dit boek een onvergetelijke leeservaring maakt’, en een literair non-fictieboek Een landloper op batterijen. Het reportageboek De eenzame uitvaart, 40 verhalen en gedichten bij vergeten levens over zijn werkzaamheden als coördinator van De eenzame uitvaart in Antwerpen, verscheen in oktober 2013.

Inghels was de voorbije jaren te gast op literatuurfestivals in Parijs, Mantova, Hay-on-Wye, Berlijn en Zagreb en curator voor het internationale Felix Poetry Festival in Antwerpen in 2010 en 2011.

‘Maarten Inghels begon aan een triomftocht als het wonderkind van de Vlaamse letteren.’ – Gerrit Komrij
‘In de bladstille Vlaamse letteren de meest opmerkelijke debutant sinds jaren.’ - HUMO