Genomineerde Herman de Coninckprijs 2016: Jeroen Theunissen met Hier woon je

Wanneer een kind geboren wordt, ontstaat een taalprobleem. Hoe leg je de wereld uit? Wetenschappelijke traktaten, wiskundige bewijzen, logische gevolgtrekkingen en historische onderzoeken schieten tekort. Misschien is poëzie de enige geschikte taalvorm.
In Hier woon je probeert een man zijn zoon in negenennegentig gedichten voor te bereiden op liefde, evolutie, ijle lucht, bewustzijn, zwaartekracht en nog veel meer. Of probeert hij af en toe ook gewoon moeizaam, contact te maken. Het kind lijkt soms te antwoorden, maar meestal niet. De moeder wacht hen op.

Biografie

Jeroen Theunissen werd in augustus 1977 in Gent geboren, en studeerde Germaanse talen aan de Universiteit Gent. Hij reisde een beetje. Later werkte hij als leraar Engels en Duits. Tegenwoordig heeft hij een deeltijdse baan als docent cultuurgeschiedenis in de film- en theaterschool RITS.
Het literaire werk van Jeroen Theunissen is een beetje tegendraads, maar wordt toch vaak genoeg geprezen. In januari 2004 debuteerde hij bij uitgeverij Meulenhoff opmerkelijk met de roman De onzichtbare. Hij publiceerde de dichtbundels Thuisverlangen (2005) en Het zit zo (2009), de verhalenbundel Het einde (2006) en de romans Een vorm van vermoeidheid (2008), De stolp (2010), De omwegen (2013) en Onschuld (2014). In 2015 verscheen zijn dichtbundel Hier woon je. Zijn boeken worden uitgegeven bij uitgeverij De Bezige Bij.
Hij woont met zijn vriendin en hun zoontje in een bos in de Vlaamse Ardennen.

De pers over Jeroen Theunissen:

‘Zijn oeuvre wordt met elk boek relevanter, overtuigender en onweerstaanbaarder.’ – DE STANDAARD
‘Lef, ambitie en stilistisch vernuft’ – DE MORGEN

Over De Omwegen:
‘Een ongewoon heldere en scherp verwoorde Vlaamse familieroman.’ – TROUW
‘Een meesterstuk, geschreven in een stijl die de lezer in een achtbaan laat belanden waar geen ontkomen aan is.’ – Juryrapport Libris Literatuurprijs