Genomineerde Boekenpauw 2020: Yvonne Jagtenberg

Genomineerd voor Boekenpauw Categorie prentenboek 

Hup, Herman! - Illustrator en auteur: Yvonne Jagtenberg


Uitgeverij Rubinstein

Wat de jury ervan vindt:

Het is onmogelijk niét meteen verliefd te worden op Herman, het hangbuikzwijn. Die zit het liefst de ganse dag in een plas donkere modder. Vanaf de eerste penseeltrek neemt Yvonne Jagtenberg je mee in een schijnbaar eenvoudig maar warm verhaal. Herman is de Forrest Gump van de hangbuikzwijnen. De competitieve wereld rond Herman drijft hem om dingen te doen die hij eigenlijk niet wil doen, maar dan toch maar doet. Omdat het kan.
De krachtige lijnen van Yvonne zijn schitterend, haar stijl gedurfd eenvoudig maar heel doordacht. Sommige prenten lijken modernistische schilderijen waarop iemand stiekem kleine verhaaltjes was gaan schrijven. Met beperkte middelen komen prachtige composities tot stand. Herman is amper meer dan een grote, donkere vlek, maar de details maken hem het mooiste hangbuikzwijn van de wereld. Het contrast met de lijntekeningen – honderden kippen in rode en gele accenten – is groot, maar het wérkt. De mimiek van de kippen is bovendien hilarisch, ze lijken wel hyper. De speelse en levendige illustraties zijn erg herkenbaar voor het doelpubliek. De onderliggende boodschap – blijf in alle omstandigheden gewoon jezelf – komt alleszins binnen. Een prachtig werk, met een zeer mooie cover, gebonden in een gele linnen rug. Jagtenberg laat zien wat ze in petto heeft. En wij kijken uit naar meer.

Jurylid Henk Willems aan het woord

Over de illustrator:

Yvonne Jagtenberg illustreerde de afgelopen 15 jaar sinds haar afstuderen aan de kunstacademie in Arnhem. In die tijd werkte ze voor verschillende Nederlandse en buitenlandse uitgeverijen van kinderboeken. Momenteel werkt ze aan haar zelf geschreven prentenboeken. Yvonne werd gekozen om deel te nemen aan de "Dutch Oranges", "An Elephant Came By" en "Dutch Treats: Hedendaagse illustratie uit Nederland", een tentoonstelling van 14 Nederlandse illustratoren die de wereld over reisde. De “Arno" en "Balotje”-titels zijn vertaald in meer dan 9 verschillende talen. Ze won verschillende prijzen waaronder in 2019 een Gouden Griffel voor Mijn wonderlijke oom.