Genomineerde Boekenpauw 2020: Sebastiaan Van Doninck

Genomineerd voor Boekenpauw Categorie prentenboek 

De fantastische vliegwedstrijd -Illustrator Sebastiaan Van Doninck, Auteur Tjibbe Veldkamp
Uitgeverij Querido

Wat de jury ervan vindt:

De tekeningen van Sebastiaan Van Doninck laten je dit boek minstens tweemaal lezen. Je wordt meegezogen in een wonderlijk vliegend universum vol luchtschepen en onvergetelijke dieren. De georchestreerde chaos als ode aan de fantasie. Met schitterende composities en ongelofelijke details laat Sebastiaan je naar adem happen van de eerste tot de laatste pagina. Met het grootste gemak combineert hij de juiste kleuren en een gedetailleerde dynamiek. Geen enkele prent voldoet niet aan Sebastiaans eigen hoge standaard. De honderden figuurtjes zijn allemaal zo mooi uitgewerkt dat ze eigenlijk stuk voor stuk een eigen verhaal verdienen. Het prachtige boek laat je niet meer los en door te blijven kijken ontdek je ook steeds iets nieuws. Een feest voor het oog en het werk van een groots meester.

Jurylid Griet Loix aan het woord. 

Over de illustrator:

Sebastiaan Van Doninck ging als kind - sterk beïnvloed door zijn artistieke moeder - al helemaal op in het tekenen van dieren. Hij wilde bioloog, danser en striptekenaar worden, het liefst allemaal samen.
Op de kunstacademie kwam hij in contact met het werk van beroemde illustratoren als Marc Boutavant, Otto Seibold en Maira Kalman. Deze kunstenaars inspireerden hem en hij realiseerde zich dat hij als illustrator kon dansen en dieren bestuderen, binnen het universum van zijn tekeningen en verhalen. Zijn huidige werk wordt vaak omschreven als geestig met een donkere twist, jaren '50 kinderillustratie voor volwassenen of vintage Japans geïnspireerd.

© Patrick Verbeeck