Genomineerde Boekenpauw 2020: Pieter Gaudesaboos

Genomineerd voor Boekenpauw Categorie geïllustreerd boek 

Klein verhaal met een hart - Illustrator Pieter Gaudesaboos, auteur Elvis Peeters

Uitgeverij Lannoo

Wat de jury ervan vindt:

Een van de meest originele inzendingen dit jaar is het boek van Pieter Gaudesaboos en Elvis Peeters. Een mooi en ingetogen verhaal over adoptie, verteld vanuit het standpunt van de geboortemoeder. Bang niet goed voor haar kindje te kunnen zorgen, praat ze over de moeilijke beslissing om het af te staan. Een prentvertelling waarin de subtiele kleurtekeningen meer tonen dan de tekst vertelt. De vectortekeningen zijn een visueel gedicht, met veel precisie neergezet. Eén tekening per spread geeft de lezer voldoende ruimte om te verdwalen in het breekbare verhaal en de kleine prenten.
De minimale expressie van de personages legt de focus op de ernst van het thema. Boeiende contrasten zetten de gevoelens van de mier op scherp: de vrolijke kleuren van een fastfoodrestaurant versus haar zichtbare verdriet. Of ze illustreren de totaal verschillende levens: de hard werkende mier die het niet breed heeft, tegenover het adoptiegezin met een veel beter leven. Dit boek lees je in één beweging uit, je moet weten hoe het zal aflopen. Straf hoe de lineaire vectortekening  zo’n intense sfeer kan scheppen binnen een uiterst gevoelig thema als adoptie. Dit fragiele, prachtig uitgegeven boek raakt je diep.

Jurylid Eric Van Thillo aan het woord

Over de illustrator: 

Pieter Gaudesaboos werkt als illustrator, vormgever en auteur. Hij valt op door zijn gevarieerde, eigenzinnige stijl. Al meer dan 15 jaar worden zijn prentenboeken gepubliceerd in binnen- en buitenland. Daarbij werd hij meermaals bekroond, met o.a. de Gouden Uil Jeugdliteratuur en verschillende boekenwelpen. Zijn werk is speels, origineel, met nostalgische en absurde trekjes. Hij werkt vaak met collages en gemengde technieken, combineert fotografie, digitale illustraties en waterverf. De vormgeving van zijn boeken doet hij helemaal zelf.


© Eveliene Deraedt