Genomineerde Boekenpauw 2020: Astrid Verplancke

Genomineerd voor Boekenpauw Categorie geïllustreerd boek 

Vissenkind - Illustrator Astrid Verplancke, Auteur Tim Gladdines

Uitgeverij De Eenhoorn

Wat de jury ervan vindt:

Vissenkind is een fantasierijk en absurd verhaal over twee koningen met één wens: ze willen samen een kind. Een knap hedendaags sprookje over liefde en ouderschap, over opgroeien en loslaten. De imponerende beelden van Astrid Verplancke passen perfect bij de levendige en grappige dialogen van Tim Gladdines. Astrid gebruikt twee tinten: in koningsblauw en geel ontroert ze ons én laat ze ons lachen.
Eenvoudige lijntekeningen wisselen af met harde, bijna uitgeknipte Matisseaanse silhouetten en zwierige acrylvlakken. Een overdosis aan virtuositeit in krachtige silhouetten. Toch wordt het nooit een kakofonie, de sfeer is even boeiend als consistent. Schijnbaar moeiteloos creeërt ze met een paar potloodlijnen en vlakken een kus of omhelzing, mooier dan een filmscène. De liefde van de koningen voor hun Vissenkind spat van het papier. Ook een zeer grote pluim voor de prachtige typografie in het boek en de gehele vormgeving door Dries Desseyn. Een groter formaat zou het verhaal nog krachtiger maken. Astrid debuteerde vorig jaar sterk met Waar zijn alle stemmen? van Emi Catteeuw. Met Vissenkind bevestigt en overtuigt ze opnieuw.

Jurylid Karla De Ceulener aan het woord. 

Over de illustrator:

Astrid Verplancke (1992, Kortrijk) tekende als kind al op alles dat los en vast zat. Ze debuteerde met Waar zijn alle stemmen. Door een combinatie van ruwe penseelstreken en ongeslepen potloden werkt ze aan beelden die een grote gevoelsmatigheid in zich hebben.