Genomineerde Boekenleeuw 2020: Stefan Boonen

Genomineerd voor Boekenleeuw  Categorie + 6 

Veer - een dag in de kou  - Auteur: Stefan Boonen, illustrator: Jan Van Lierde

Uitgeverij Van Halewyck

Wat de jury ervan vindt: 

De basis van een rijk en plezierig leesleven begint al heel jong bij voorlezen, dat weten we. Maar ook de eerste stapjes in het zelf leren lezen zijn een mijlpaal. En hoe sneller er leesplezier is, hoe meer kans dat de wereld er weer een levenslange lezer bij heeft. Hoera! Boeken voor startende lezers worden zelden bekroond. Is het misschien omdat een literaire prijs zich niet laat vatten in een AVI M3 of AVI E4? Zonde. Taal is taal. Daar is Veer: een dag in de kou het mooie bewijs van. Een boek van Stefan Boonen waar het taalplezier van de pagina’s spat. Het is fraai vormgegeven en dit prachtig geïllustreerde boek kon de jury bekoren vanwege zijn eenvoud en vanwege de soepelheid waarmee de zinnen van het blad springen. Of moeten we zeggen zinnetjes? In elk geval recht in de roos voor beginnende lezers en voorlezers allerhande. De speelse combinatie van de vakkundig opgebouwde tekst en de aantrekkelijke illustraties van Jan Van Lierde zorgt voor een fris geheel. Een boek dat er op vele fronten uitspringt. Iets waar wij als jury blijgezind vrolijk van rondhuppelen, sommigen zouden dat zelfs dansen durven noemen. 

Jurylid Dirk Nielandt aan het woord. 

Over de auteur: 

Stefan Boonen werkte even als houthakker en een poos als begeleider in de jeugdzorg. Nu is hij al twintig jaar kinderboekenschrijver; prentenboeken, boeken voor eerste lezers, graphic novels en romans voor kinderen.
Stefan werkt nauw samen met een aantal illustratoren; Melvin, Tom Schoonooghe en ook met Jan Van Lierde. Die laatste illustreerde Veer-een dag in de kou.

Als je Stefan vraagt wat je moet kunnen of doen om een schrijver worden, dan zegt hij: 'Eerst en vooral moet een goede schrijver nieuwsgierig zijn. Niet bang voor beren of wolven of de oertijd. Je moet houden van koffie en chocolade. Het is handig als je goed kan dansen. Je moet doorzetten en graag in je eentje werken. Je moet kunnen luisteren (en zwijgen). Of de juiste vragen stellen. Het is nodig dat je graag leest en tegen een stootje kan. Je moet minstens 30 seconden je adem kunnen inhouden en wandelen met je handen op je rug. Het is ook belangrijk dat je houdt van taal en verhalen.'

© Koen Broos