Genomineerde Boekenleeuw 2020: Lida Dijkstra

Het beest met de kracht van tien paarden

Genomineerd voor Boekenleeuw Categorie + 12 

Het beest met de kracht van tien paarden - Auteur: Lida Dijkstra, illustrator: Djenné Fila

Uitgeverij Luitingh Sijthoff

Wat de jury ervan vindt

Het beest met de kracht van tien paarden van Lida Dijkstra met illustraties van Djenné Fila ontroert door de liefde voor het eeuwenoude verhaal over de Minotaurus en door de kracht om dit als vanzelfsprekend te hertalen naar een avonturenverhaal met tieners van vlees en bloed, met grapjes en eigenaardigheden, met moed en angst. Al bij de eerste zinnen grijpt dit verhaal lezers vast, om ze mee te nemen in een wervelende en lyrische tekst. Dijkstra weeft rond de zoektocht naar de Minotaurus een aantal andere Griekse verhalen. Door die afwisseling met omkaderende verhalen blijft de spanning knap behouden. Dat Dijkstra erin slaagt om zo’n spanningsboog te scheppen en te houden, komt ook door haar taal. Ze schrijft jong, fel, boenk erop. Dat vult ze aan met krachtige beeldspraak die nazindert.
Het beest met de kracht van tien paarden neemt ons mee naar een labyrint waar je liever niet zou vertoeven maar maakt dit bezoek aantrekkelijk en stuwt je door de opbouw steeds verder: wat zal er nu gebeuren? En wat heeft dit verhaal van vroeger ons nu weer te vertellen? Een zeer geslaagde constructie die nooit te geconstrueerd aandoet. En zo hoort het.

Jurylid Ilona Plichart aan het woord.

Over de auteur

Lida Dijkstra studeerde in Leiden aan de Reinwardt Academie, H.B.O. voor museummedewerkers. Daarna studeerde ze in dezelfde stad kunstgeschiedenis en archeologie. In 1986 keerde ze terug naar Friesland waar ze projectmedewerkster bij de Stichting Monument van de Maand werd en vervolgens conservator in het Museum Joure. In 1992 legde ze zich toe op schrijven, dat tegenwoordig haar beroep is. Lida schrijft kinderboeken in het Fries en het Nederlands en vertaalt haar eigen boeken van de ene naar de andere taal. Naast prentenboeken en boeken voor beginnende lezers schrijft ze ook voor oudere jeugd. Bij die boeken laat ze zich graag inspireren door (kunst)geschiedenis, haar vroegere vakgebied. Haar veelvuldig bekroonde werk wordt gekenmerkt door veel fantasie en humor.