Genomineerde Boekenleeuw 2020: Janneke Schotveld

Genomineerd voor Boekenleeuw Categorie tot 6 jaar/+ 6 jaar 

Avonturen van de dappere ridster - Auteur: Janneke Schotveld, illustrator Milja Praagman

Uitgeverij Van Holkema & Warendorf

Wat de jury ervan vindt:

‘Opzij, opzij! Maak plaats voor mij!’ Daar komt ze aangefietst, gehuld in een ridderkostuum met haar zwaard in de aanslag. Als baby was ze al anders. Als jong meisje wist ze al dat ze geen juf, kapster, tandarts of imker zou worden… Nee, ze werd ridster.  En niet zomaar een ridster, de dappere ridster van het land! Op haar ijzeren ros trekt ze erop uit om mensen in nood te helpen. De ridster neemt het op voor een gepest meisje, straft tasjesdieven en zet een standbeeld terug op zijn sokkel.
Janneke Schotveld gooit het in Avonturen van de dappere ridster over een andere boeg. Ze geeft op een subtiele manier wijze lessen mee in haar verhalen. De thema’s die ze aankaart in haar mix van realiteit, tomeloze fantasie en humor zullen voor veel kinderen herkenbaar zijn. Het sprookjesgevoel komt af en toe even om de hoek piepen, maar de dappere ridster haalt haar magie uit waardevolle samenwerking en haar nuchtere vindingrijkheid. Ook blijft Schotveld bij haar ‘leve de diversiteit’-thema’s vol wisselende rollenpatronen, gender en kleur. Milja Praagman maakte prachtige illustraties, die naadloos aansluiten bij de avonturen van de ridster. En vergeet vanaf nu nooit meer… Een ridster heeft altijd wat te doen!
Dit verhalenboek over een dappere ridster is niet alleen een heerlijk voorleesboek, het zal ook jonge lezers verleiden om zelf te lezen.

Jurylid Iene Bocken aan het woord

Over de auteur:

Janneke Schotveld (1974) is de auteur van de ontzettend populaire boekenreeks Superjuffie. Janneke debuteerde in 2007 met Villa Fien, waarmee ze meteen de Hotze de Roos-prijs won. Toen werkte ze nog op een school voor speciaal onderwijs, maar inmiddels schrijft ze alweer jaren fulltime. Ook is Janneke actief bij De Schoolschrijver, een stichting die zich inzet voor leesbevordering, en geeft ze lezingen en workshops op basisscholen in het hele land. In 2017 schreef Janneke het Kinderboekenweekgeschenk Kattensoep. Jannekes boeken zitten altijd vol humor en fantasie. Met Sueprjuffie!, Superjuffie in de soep! En Botje won ze in resp. 2012, 2015 en 2016 de Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. Daarnaast won ze met De flat van Fatima in 2010 de Glazen Globe, en met Robbie & Raffie, Zwerfkind van adel in 2011 de Kinderboekwinkel Publieksprijs.

© Keke Keukelaar