Genomineerde Boekenleeuw 2020: Bette Westera

Genomineerd voor Boekenleeuw Categorie + 9 

Uit elkaar - Auteur Bette Westera, illustrator Sylvia Weve

Uitgeverij Gottmer


Wat de jury ervan vindt: 

Uit elkaar is een groots boek over de liefde … die liefde die niet altijd eeuwig duurt. Een sprankelend boek gevuld met verdriet, pijn, gemis en schuldgevoel, maar vooral ook met een lichtvoetigheid en humor die dit alles dragelijk maakt en soms zelfs een feestelijk tintje geeft.

Als ik later groot ben, ga ik met mijn moeder trouwen,
zodat ze altijd bij me blijft, in voor- en tegenspoed.
Er zijn op deze wereld vast geen lievere mevrouwen.
Ik moet het haar nog vragen, maar mijn vader vindt het goed.

Zo klinkt dit groots, beeldend boek van Bette Westera en Sylvia Weve, een topduo  dat zich op meesterlijke wijze in de lezer nestelt. Soms subtiel, soms hard, soms zacht, maar bovenal samen in bloedvorm. Elk gedicht bieden ze aan als een geschenk met dat rode lintje eromheen. Het zijn gedichten die iedereen - jong én iets ouder - beroeren, raken, warm maken … en je de liefde doen voelen ook al valt die uit elkaar.

‘We zijn zo al met al nog best een tijd getrouwd geweest,’ / zei oma. ‘Nee, je opa was geen makkelijke man / en ik geen makkelijke vrouw.
De scheiding was een feest, / voor allebei. Er is alleen geen fotoalbum van.’

Een troostend, ontroerend en verrassend boek vol verhalende poëzie. Met gedurfde illustraties en een mooie, symbolische vormgeving.

Jurylid Iris Vansteelandt aan het woord.

Over de auteur: 

Bette Westera (1958) ging na de middelbare school naar de Pedagogische Academie, om daarna in Leiden Psychologie te studeren. Na te hebben gewerkt als o.a. onderwijzeres en secretaresse aan de universiteit, begon zij in 1990 aan het schrijven van een kinderbijbelserie. Vanaf 1999 publiceerde ze diverse kleuterverhalen, prentenboeken (vaak op rijm) en gedichtenbundels. Daarnaast schreef Bette Westera ook non-fictie, zoals Mijn lijfboek (2010, Gottmer) en is ze een veelgevraagd vertaalster van prentenboeken. Zij vertaalde o.a. de beroemde boeken van Dr. Seuss.

Bette Westera ontving in haar carrière al vele prijzen: in 2015 werd de bundel Doodgewoon bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs én de Gouden Griffel, en in 2016 werd dit boek ook nog bekroond met de Gouden Poëziemedaille. In 2016 verscheen het voorleesboek Arme Rijk van Bette Westera & Sylvia Weve, een bijzonder project met muziek op cd.  In 2017 verscheen de gedichtenbundel Was de aarde vroeger plat?, ook weer met illustraties van Sylvia Weve. In 2018 werd deze bundel bekroond met de Gouden Poëziemedaille en een Zilveren Griffel.


© Marijn Olislagers