Rien Deleu is Beste Boekenmeester 2020

ACTIE
Boek.be
De titel van Beste Boekenmeester 2020 gaat naar Rien Deleu die titularis 3de leerjaar is op de VBS De Revinze te Torhout. De Boekenmeester krijgt een pakket met wel 100 boeken.

Daarnaast zijn er nog 2 andere laureaten die in de prijzen vallen: Elien van den Bergh en Ann Van Vugt. Ook zij worden beloond met een mooie boekenselectie voor de schoolbibliotheek. Van de 86 aanmeldingen geraakten volgende genomineerden ook tot in de tweede ronde: Bieke Meuldermans, Krist Vynckier, Ruth Van der Cruyssen en Logoteam Wilgenduin.

De prijs voor de Beste Boekenmeester / Boekenjuf wil waardering schenken aan leerkrachten die een concrete en dagelijkse inzet aan de dag leggen voor leesbevordering en het werken met kinderboeken in de klas.

86 boekenjuffen en -meesters werden aangemeld door leerlingen, ouders, collega’s. Op basis van de motivaties van de inzendingen koos de jury bij een eerste selectie zeven scholen uit. Zij kregen een werkbezoek waarin ze hun activiteiten konden toelichten. Uit deze groep kwamen drie laureaten.

De Beste Boekenmeester 2020: Rien Deleu
“Vanuit je luie zetel kan je nieuwe werelden verkennen en situaties meemaken. Wat een voorrecht! Schermen krijgen meer marktaandeel in de vrijetijdsbesteding van kinderen. Ik vind dat we fel tegengas moeten geven. We zijn het als leraar verplicht om aan kinderen duidelijk te maken dat je helemaal kan opgaan in een verhaal en dat als een filmpje in je hoofd kan zien, zonder dat daar een schermpje bij nodig is. Meer nog: je mag zelf verzinnen hoe jouw personage eruit ziet.”

De collega die Rien aanmeldde, verwoordt het als volgt: “Rien is een woordkunstenaar, een meester met een groot hart voor kinderen, met gevoel voor humor. Zodra je de klas binnenkomt, voel je hoe fijn het is om daar een schooljaar lang mee op stap te gaan. Kinderen krijgen er zin in leren én zeker zin in lezen! Ik wens elk kind zo'n meester toe, elke leerkracht zo'n collega.”

De prijsuitreiking kon dit jaar helaas niet doorgaan in het vertrouwde Cultuurcentrum Deurne. Maar gastvrouw Maud Vanhauwaert maakte de winnaar en de twee andere laureaten deze namiddag bekend via de digitale weg. Maar liefst 81 geïnteresseerden woonden het online slotfeest bij, waaronder vele leerkrachten en verschillende uitgevers.

Twee verdienstelijke Boekenjuffen krijgen eveneens een mooie selectie boeken:

  • Elien van den Bergh van Stedelijke Basisschool De Gele Ballon (Antwerpen)
  • Ann Van Vugt van Heilig Graf (Turnhout)

Vier genomineerden ontvangen een boekenzak voor hun klas:

  • Bieke Meuldermans van Omnimundo (Antwerpen)
  • Krist Vynckier van GVBLO Zonneburcht (Waregem)
  • Ruth Van der Cruyssen van Vrije basisschool Nieuwen Bosch (Gent)
  • Logoteam Wilgenduin van BubaO Wilgenduin (Kalmthout)           

De jury voor de 16e editie van de prijs bestond uit: Elly Simoens (pers & promotie uitgeverij De Eenhoorn), Sylvie Dhaene (Iedereen Leest), Toon Van de Putte (Klasse), Iene Bocken (Beste Boekenjuf 2019), Ingrid Ocket (Onderwijsinspectie Vlaamse Overheid), Iris Vansteelandt (Artesis Plantijn Hogeschool), Julie Verhaert ( Uitgever kind & jeugd Van Halewyck), Marina Waterschoot (leerkracht en leesbevorderaar).

De boeken voor de winnaars worden geschonken door volgende uitgeverijen: Overamstel uitgevers, VBK uitgevers, Uitgeverij Lannoo, Borgerhoff & Lamberigts, Pelckmans uitgevers / Van Halewijck, De Eenhoorn, Clavis uitgeverij en Het Geluidshuis. 

CANON Cultuurcel maakt een magazine met de verhalen van de kandidaten en vol lestips, leestips, interviews, inspiratie en tips voor een duurzaam leesbeleid op school. Elke basisschool ontvangt begin volgend schooljaar een eigen exemplaar. Vorige edities van dit magazine kan je via deze weg raadplegen: https://www.cultuurkuur.be/boekenjuf.

De Beste Boekenjuf / Boekenmeester is een initiatief van GroKi (Groep Kinderboekenuitgevers) en wordt georganiseerd door GAU (Groep Algemene Uitgevers) en CANON Cultuurcel, in samenwerking met Boek.be en Klasse.