Jan Lambrechts is Beste Boekenmeester 2018

ACTIE
De titel van Beste Boekenmeester 2018 gaat naar Jan Lambrechts, voltijds leescoördinator op basisschool Sint-Mauritius in Bilzen. Hij won een pakket van maar liefst 100 boeken.

De Beste Boekenmeester nam vandaag zijn prijs in ontvangst tijdens de feestelijke uitreiking in het Cultuurcentrum Deurne, een boekenfeest op maat van leerkrachten en leerlingen, gepresenteerd door stadsdichter Maud Vanhauwaert.

Jan Lambrechts: ‘Ik geef de boekenmicrobe door omdat elk kind een toegangsticket verdient om de wondere wereld van letters te betreden. Daar kan het kind een schare van vrienden en lotgenoten ontmoeten. Boeken zijn een medicament tegen eenzaamheid. Een boek lezen over de genderproblematiek kan bijvoorbeeld voor troost en herkenning zorgen. Dat is Dafalgan voor de ziel.’

Twee verdienstelijke Boekenjuffen krijgen eveneens een mooie selectie boeken:

Iris De Vylder van Freinetschool De Vier Tuinen (Oudenaarde)
Ilka Van Hoogenbempt van Leefschool Klavertje 4 (Nevele)

Over de Prijs

De prijs voor de Beste Boekenmeester / Boekenjuf wil waardering schenken aan leerkrachten die een concrete en dagelijkse inzet aan de dag leggen voor leesbevordering en het werken met kinderboeken in de klas.

De jury voor de 14e editie van de prijs bestond uit:
Josfien Demey (Klasse), Sylvie Dhaene (Iedereen Leest), Elly Simoens (De Eenhoorn), Julie Verhaert (Van Halewyck), Marina Waterschoot (leerkracht en leesbevorderaar), Iris Vansteelandt (Artesis Plantijn Hogeschool) Ingrid Ocket (Onderwijsinspectie), Lotte Van de Werf (Standaard Uitgeverij).

De boeken voor de winnaars worden geschonken door uitgeverijen Ballon Media, Beerlandt Publications, Clavis, De Eenhoorn, Het Geluidshuis, Kannibaal, Lannoo, L&M Books, MAQSINe Productions, Overamstel, Poëziecentrum, Standaard Uitgeverij, Uitgeverij Vrijdag, Van Halewyck (Pelckmans), VBKU en ZNU.

Publicatie over lespraktijk

CANON Cultuurcel maakt een magazine met de verhalen van de kandidaten en vol lestips, leestips, interviews, inspiratie en tips voor een duurzaam leesbeleid op school. Elke basisschool ontvangt begin volgend schooljaar een eigen exemplaar.

Organisatie

De Beste Boekenjuf / Boekenmeester is een initiatief van GroKi (Groep Kinderboekenuitgevers) en wordt georganiseerd door GAU (Groep Algemene Uitgevers) en CANON Cultuurcel, in samenwerking met Boek.be, Klasse en Cultuur Centrum Deurne