Kathleen Vereecken wint Boekenleeuw, Kaatje Vermeire wint Boekenpauw 2019

ACTIE
Boek.be
Met 'Alles komt goed, altijd' (Lannoo) wint Kathleen Vereecken de Boekenleeuw 2019 en Kaatje Vermeire krijgt de Boekenpauw voor 'Ans & Wilma verdwaald' (De Eenhoorn).

Op 30 oktober om 10u30 maakten Jan Hautekiet, voorzitter van Sabam, en Vé Bobelyn, voorzitter Groep Algemene Uitgevers (GAU), de winnaars van de Boekenleeuw en de Boekenpauw 2019 bekend. Het zijn de prijzen voor het beste en het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek in het Nederlandse taalgebied. De uitreiking vond plaats in de Boek-O-Drôme op de Boekenbeurs in Antwerpen.

“Het is voor ons belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met de magie van boeken,” zegt Vé Bobelyn. “Niet alleen om hen leesplezier bij te brengen, maar ook omdat het hun ontwikkeling stimuleert. De kracht van een kinder- of jeugdboek is dat het hen doet wegdromen van het onbekende en hen wegwijs maakt in de wereld rondom hen. We roepen alle ouders en scholen dan ook op om zoveel mogelijk gebruik te maken van die kracht.”

“Kinder- en jeugdliteratuur krijgt misschien niet altijd evenveel aandacht als de volwassen tegenhanger, maar is daarom niet minder belangrijk,” zegt Jan Hautekiet. “Ze voedt niet alleen de fantasie van onze jongere lezers maar brengt hen ook levenslessen bij. Alleen al daarom steunen wij maar al te graag initiatieven als de Boekenleeuw en Boekenpauw.”

Het is de derde keer dat kinder- en jeugdboeken uit Vlaanderen én Nederland in aanmerking komen voor de prijs. De prijs werd dit jaar toegekend aan boeken verschenen tussen 1 januari 2018 en 30 juni 2019.  De winnaars ontvangen allebei 2500 euro, geschonken door Sabam for Culture, en een trofee.

“Sabam draagt kinder- en jeugdliteratuur een warm hart toe! Naast vele andere scheppende kunstenaars, vertrouwen schrijvers het beheer van hun rechten toe aan Sabam, het Belgische huis van de auteurs. Met de geldprijs die verbonden is aan de Boekenleeuw en de Boekenpauw investeren we met Sabam for culture mee in hun toekomst!”. (Carine Libert, CEO Sabam.)

Daarnaast ontving Marc de Bel de Muze van Sabam, eveneens uit de handen van Sabam-voorzitter Jan Hautekiet: “Al meer dan 30 jaar lang houdt Marc de Bel kleine en grote lezers geboeid met zijn wonderlijke verhalen vol verbeelding. Een uitzonderlijk productieve geest die ons elke keer weer laat dromen. Waar de inspiratie vandaan komt? Het heeft geen belang. Hij heeft een muze, zoveel is duidelijk, en nu heeft hij er nog eentje bij.”

Organisatie Boekenleeuw en Boekenpauw & partners

Boek.be organiseert de prijzen met steun van GAU (Groep Algemene Uitgevers), Sabam for Culture, het cultureel steunfonds van de Belgische vereniging van auteurs, uitgevers en componisten van Sabam.

Het volledige persbericht en de juryverslagen vind je hier.