Fintro Literatuurprijs

ACTIE
Boek.be
De Fintro Literatuurprijs is de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen met een hoofdprijs van maar liefst 25.000 euro. Met de Fintro Literatuurprijs willen Boek.be en Fintro literair talent belonen en Nederlandstalige literatuur van nu bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

Winnaars 2016

Hagar Peeters won de Gouden Boekenuil 2016 voor Malva,  P.F.Thomése won de Prijs van de Lezersjury voor De onderwaterzwemmer.

Peetersontving 25.000 euro en de Gouden Boekenuil-trofee, een sculptuur van Nick Ervinck. Thomése ging naar huis met 2.500 euro en een pen van Montblanc.

In 2015 heette de prijs nog Gouden Boekenuil. Toen won Mark Schaevers met Orgelman,  Nina Weijers won de Prijs van de Lezersjury voor De consequenties.

 

Jury

Vakjury van de Fintro Literatuurprijs 2016

De Vakjury bestaat uit vijf juryleden en een voorzitter. Via een longlist en een shortlist kiezen zij een winnaar uit alle werken die de uitgevers indienden. De vakjury van de Fintro Literatuurprijs 2016 bestaat uit voorzitter Kathleen Cools (VRT) en recensenten en literatuurkenners Edith Aerts, Guinevere Claeys, Jeroen van Kan, Danny Theuwis en Bart Vanegeren.

Lezersjury

Iedereen kan zich kandidaat stellen voor de Lezersjury. Boek.be selecteert honderd toegewijde lezers - een doorsnede van de samenleving - die allemaal de 5 boeken van de shortlist lezen. Samen bepalen ze de winnaar van de Prijs van de Lezersjury. Voorzitter is Adil El Arbi.

Partners

De Fintro Literatuurprijs 2016 is een initiatief van Boek.be en Fintro. Mediapartners zijn Humo, Radio 1, Canvas en De Standaard.