Voorleesweek: Zijne Majesteit de Koning leest voor en ontmoet voorleespapa's

NIEUWS
Van 18 tot 26 november is het Voorleesweek, en die staat dit jaar in het teken van voorleespapa’s. Iedereen Leest wil op die manier het belang van mannelijke rolmodellen voor kinderen in de verf zetten. Zijne Majesteit de Koning geeft zelf het goede voorbeeld met een voorleesmoment in een school. Daarnaast werken ook bekende voorleesvaders als Sven Gatz, Philippe De Backer, Jeroen Meus, Jelle De Beule, Wim Oosterlinck en Dominique Van Malder mee aan de campagne.

Voorleesweek zet elk jaar het plezier en het belang van voorlezen extra in de kijker. De positieve effecten van voorlezen zijn immers uitgebreid onderzocht en bevestigd, maar toch gebeurt het nog niet overal even vaak. Vooral mannelijke voorlezers kunnen nog een extra duwtje in de rug gebruiken.

Sylvie Dhaene, directeur van Iedereen Leest: ‘We willen de vaders en grootvaders die al voorlezen dit jaar extra in de bloemetjes zetten en zij die het nog niet zo vaak doen extra stimuleren. Want het is belangrijk dat kinderen in hun leesopvoeding ook mannelijke rolmodellen te zien krijgen, dat blijkt uit onderzoek. Lezen heeft voor veel kinderen en volwassenen een vrouwelijk imago, voorleespapa’s kunnen helpen om dat bij te stellen.’

Koning Filip leest voor
Normaal gezien opent Koningin Mathilde elk jaar de Voorleesweek, maar door dit bijzondere thema laat ze die eer dit jaar met veel plezier aan haar man. Op maandag 20 november leest Zijne Majesteit de Koning voor in Basisschool De Boomhut in Kampenhout. Nadien gaat hij in gesprek met enkele vaders die er een voorleesworkshop van LINC vzw volgen.

Daarnaast gaan ook enkele politici op pad. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz leest tijdens de Kunstendag voor Kinderen (19 november) voor in het M HKA in Antwerpen. Staatssecretaris Philippe De Backer doet op maandag 20 november hetzelfde in een basisschool in Antwerpen.

Bekende voorleesvaders
Heel wat bekende en onbekende voorleesvaders werkten ook mee aan de campagne: Dominique Van Malder (Radio Gaga) geeft als voorleespapa tips aan andere voorlezers in vijf filmpjes en Jelle De Beule en Wim Oosterlinck lazen een luisterfragment in, dat wordt verspreid naar alle voorlezers die zich aanmelden voor de voorleesteller. Koen Van Bockstal, directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren, gaat voorlezen in een school in Gent.

Jeroen Meus, Pedro Elias en Tom De Cock gaven een uitgebreid interview over hun voorleesleven. TV-kok Jeroen Meus is een fervent voorlezer: ‘Ik heb er geen problemen mee dat mijn vrouw het volledige slaapritueel op zich neemt: in bad, tanden poetsen, naar toilet, pyjama aan. Maar voorlezen is mijn taak. Ik heb niet graag dat Stéphanie in mijn boek verdergaat. Zo klassiek is onze rolverdeling wel.’

Honderden activiteiten
Nog tot en met 26 november zijn er in heel Vlaanderen en Brussel tal van voorleesactiviteiten in scholen, kinderdagverblijven, boekhandels, bibliotheken en bij verschillende organisaties. Een overzicht vindt u op www.voorleesweek.be . Daar kan iedereen die voorleest zich ook aanmelden voor de voorleesteller. Op dit moment staat die op meer dan 32.000.