Peter Jongenelen Beste Boekenmeester

NIEUWS
Boek.be
De titel van Beste Boekenmeester 2016 gaat naar Peter Jongenelen die lesgeeft in het vierde leerjaar op basisschool Sint-Jozef in Kalmthout. Peter Jongenelen geeft de boekenmicrobe door omdat ‘boeken vol fantasie me altijd gefascineerd hebben. Een verhaal kan ook tonen dat je niet overal goed in hoeft te zijn, zoals een duif die niet kan vliegen of stoere kerels die niet alleen durven slapen.’ De Boekenmeester krijgt een pakket met 100 boeken.

 

108 boekenjuffen en -meesters werden aangemeld door leerlingen, ouders, collega’s. Op basis van de motivaties van de inzendingen koos de jury bij een eerste selectie 11 scholen uit. Zij kregen een werkbezoek waarin ze hun activiteiten konden toelichten. Uit deze groep kwamen vijf genomineerden.

Peter Jongenelen van de Basisschool Sint-Jozef in Kalmthout werd dit jaar bekroond.  Hij is gek op sprookjes, voelt zich helemaal thuis in een kinderboekenwinkel en is een krak in voorlezen. De leerlingen van het vierde leerjaar op basisschool Sint-Jozef krijgen heel wat leesvoer voorgeschoteld. Meester Peter dompelt hen onder in boeken en geeft hen met een boekenkasteel, een bak vol buitenbeentjes en een voorleesboekenkast honger naar meer. ‘Voorlezen doet ook lezen.’

De prijs voor de Beste Boekenjuf/Boekenmeester wil waardering schenken aan leerkrachten die een concrete en dagelijkse inzet aan de dag leggen voor leesbevordering en het werken met kinderboeken in de klas. Eén boekenjuf of -meester wint de hoofdprijs van 100 boeken, en 4 andere genomineerden gaan met een boekenpakket naar huis.

Dit jaar waren de verdienstelijke Boekenjuffen:

  • Ils Haeseldonckx - derde kleuterklas basisschool De Katersberg in Geel
  • Nancy Ver Elst - derde kleuterklas basisschool Sint-Lukas in Schaarbeek
  • Karen Simaeys - vierde leerjaar basisschool De Notelaar in Boutersem
  • Thais Mortelmans -  eerste en tweede leerjaar Leefschool Dagpauwoog in Koningshooikt

Publicatie over lespraktijk: Canon Cultuurcel stelt een brochure samen waarin heel wat tips en inspiratie worden gebundeld vanuit de lespraktijk van de boekenjuffen en -meesters in de klas. Elke lagere school ontvangt begin volgend schooljaar haar eigen exemplaar in de bus.

De jury voor de 12e editie van de prijs bestond uit Daniëlle Daniels (zelfstandig navormer leesbevordering en taalvaardigheid), Bart Desmyter (De Eenhoorn), Veerle Moureau (Davidsfonds), Sylvie Dhaene (Iedereen Leest), Marina Waterschoot (leerkracht en leesbevorderaar) en Elf Albrecht (Beste Boekenjuf 2015).

De boeken voor de winnaars worden geschonken door uitgeverijen Abimo, Baeckens, Ballon Media, Clavis, Davidsfonds, De Eenhoorn, De Vries-Brouwers, Lannoo, Van In, Vrijdag, WPG en Zwijsen.Organisatie

De Beste Boekenjuf / Boekenmeester is een initiatief van GroKi (Groep Kinderboekenuitgevers) en wordt georganiseerd door VUV (Vlaamse Uitgevers Vereniging) en Canon Cultuurcel, in samenwerking met Boek.be, Klasse en  Cultuur Centrum Deurne.