Mark Schaevers wint de Gouden Boekenuil 2015, Niña Weijers de Prijs van de Lezersjury

NIEUWS
Boek.be
In de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel vond donderdag de feestelijke uitreiking plaats van de Gouden Boekenuil 2015. Mark Schaevers wint de Gouden Boekenuil 2015, de belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen. Zijn roman Orgelman is het beste Nederlandstalige literaire werk van het voorbije jaar. Schaevers ontvangt 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre. De prijs van de honderdkoppige Lezersjury gaat naar De consequenties van Niña Weijers. Zij ontvangt 2.500 euro en een pen van Montblanc.

GOUDEN BOEKENUIL 2015 voor Mark Schaevers met Orgelman (De Bezige Bij)

Mark Schaevers wint met Orgelman de Gouden Boekenuil 2015, de belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen. De vakjury bestond uit voorzitter Friedl’ Lesage en Tim de Gier, Marja Pruis, Danny Theuwis, Bart Vanegeren en Vicky Vanhoutte. 

Uit het juryverslag van de Vakjury
“De Gouden Boekenuil 2015 gaat naar een boek dat een onderbelicht gebleven deel van ons verleden evoceert en ook vandaag relevant is. Een boek dat uit verontwaardiging geboren is en ons allen dwingt in de spiegel te kijken. Een boek met een slimme compositie en vlekkeloze taaltoets. Een boek dat imponeert, verbluft en ontroert. Een boek dat een tijdsbeeld en een mentaliteitsgeschiedenis biedt, een schildersleven, een oorlogsdood en een literaire verrijzenis: Orgelman van Mark Schaevers.”

Over Mark Schaevers
Mark Schaevers (1956) is journalist bij het weekblad Humo. Hij studeerde Germaanse talen en ging nadien bij de uitgeverij Kritak in Leuven werken. Hierna trad hij in dienst bij het weekblad Humo als journalist. Bij dit weekblad schreef hij over politiek en literatuur. In 1996 trad hij in dienst bij De Standaard, waar hij de literaire bijlage Standaard der Letteren verzorgde. In 2001 keerde hij terug naar het weekblad Humo, waar hij tussen 2001 en 2004 co-hoofdredacteur was. Als auteur debuteerde hij in 1994 met Atlas. Ook bewerkte hij het citatenboek Groepsportret van Hugo Claus tot een theaterstuk. In 2011 stelde hij het boek De wolken: uit de geheime laden van Hugo Claus samen uit de papieren nalatenschap van Hugo Claus. In 2014 verscheen Orgelman, over kunstenaar Felix Nussbaum.

Over Orgelman
Orgelman verhaalt de wonderlijke wedergeboorte van een door Hitler vernietigd kunstenaar: Felix Nussbaum. Vanaf 1933 was zijn bestaan als balling moeilijk en aan het eind van de oorlog werd het tot op de grond verschroeid. Evenmin als zijn vrouw Felka Platek keerde Nussbaum terug van het laatste transport naar het Oosten vanuit de Mechelse Dossinkazerne. Niets restte van zijn schilderijen en zijn grote faam in het Berlijnse interbellum. Vandaag rekent men Nussbaum tot de belangrijkste Joodse schilders van de twintigste eeuw. Hoe deze dolende orgelman alsnog een echo wist te vinden, is een buitengewoon en spannend stuk geschiedenis van de Lage Landen dat nog op een verteller wachtte.

PRIJS VAN DE LEZERSJURY 2015 voor Niña Weijers De consequenties (Atlas Contact)

Onder leiding van voorzitter Thomas Vanderveken lazen de 100 lezers van de Lezersjury de 5 titels van de shortlist en discussieerden erover op het online Lezersforum. Zij kozen overtuigd voor de Nederlandse auteur Niña Weijers en haar roman De consequenties.

De Lezersjury over De consequenties

  • Het sprankelende frisse taalgebruik, het intrigerende verhaal en de pareltjes van zinsconstructies zorgden ervoor dat ik dit boek niet kon neerleggen, en dat ik de tijd vergat. Prachtig debuut, ik kijk alvast uit naar een vervolg.
  • Weijers ontroert met dit sprankelend debuut. Weloverwogen gedachten en originele passages maken dit boek groots. Dit boek in één woord beschrijven? Dan kies ik voor: vervoering.
  • De queeste van een fragiele, artistieke ziel die zichzelf tot het eigen, ultieme kunstwerk opwerpt is op zijn minst verrassend en intrigerend. De jonge schrijfster bewijst met dit debuut dat ze haar plaats op de shortlist van de Gouden Boekenuil 2015 meer dan waard is.  
  • Wat een vrijheid van schrijven! De consequentie van zoveel talent kan alleen een bekroningzijn.

Over Niña Weijers
Niña Weijers (1987) studeerde literatuurwetenschap. In 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now!, en ze publiceerde korte verhalen in o.a. De Gids en Passionate Magazine. Voor Opzij was ze in 2013 een van de ‘35 schrijfsters onder de 35’. Ze heeft een vaste column op de website van De Groene Amsterdammer, is redacteur bij De Gids en maakt samen met Simone van Saarloos de talkshow Weijers & Van Saarloos. In 2014 verscheen haar debuutroman De consequenties bij uitgeverij Atlas Contact. Het werd genomineerd voor de Bronzen Uil, won de Anton Wachterprijs 2014, staat op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en nu wint het de Prijs van de Lezersjury van de Gouden Boekenuil 2015.

Over De consequenties
Minnie Panis, ooit een piepkleine couveusebaby en ternauwernood levensvatbaar verklaard, is een gevierde jonge kunstenares. Met haar eigen leven als basismateriaal maakt ze van de werkelijkheid een laboratorium. Ze staat aan de vooravond van een experiment dat wel eens het hoogtepunt van haar oeuvre kan worden, wanneer het verleden zich aandient in de vorm van een brief en een serie eigenaardige déjà vu's. Hoe ver kan ze de realiteit manipuleren zonder zichzelf te verliezen? De consequenties is een roman over de keuze tussen verdwijnen en overleven, en het grote verlangen door een ander gezien te worden.