Koos Meinderts en Kitty Crowther winnen Boekenleeuw en Boekenpauw 2016

NIEUWS
Boek.be
Met 'De zee zien' (De Fontein) wint Koos Meinderts de Boekenleeuw 2016. Kitty Crowther krijgt de Boekenpauw voor 'Mama Medusa' (De Eenhoorn).

Zondag 6 november maakte juryvoorzitster Christel Van Dyck de winnaars van de Boekenleeuw en de Boekenpauw 2016 bekend. Het zijn de prijzen voor het beste en het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek in het Nederlandse taalgebied. De uitreiking vond plaats in Antwerp expo tijdens de Boekenbeurs. Het is de eerste keer dat kinder- en jeugdboeken uit Vlaanderen én Nederland in aanmerking komen voor de prijs. De prijs werd dit jaar toegekend aan boeken verschenen tussen 1 januari 2015 en 30 juni 2016.  De winnaars ontvangen allebei 2500 euro en een trofee.

Het oordeel van de vakjury over De zee zien van Koos Meinderts:

"Hoewel een jury altijd hoort te zeggen dat de keuze erg lastig was, en er ook zeker gesoebat werd, was de winnaar duidelijk en onomstreden. Wie zonder veel opsmuk een verhaal kan schrijven dat de lezer bij de strot grijpt en nog lang nazindert, verdient de Boekenleeuw te winnen. Hier is een ervaren schrijver aan het woord die zijn verhaal de tijd heeft gegeven om te rijpen en daardoor is gekomen tot misschien wel het meest uitgepuurde boek in zijn omvangrijke oeuvre.

De Boekenleeuw 2016 is voor De zee zien…. van Koos Meinderts." De vakjury van de Boekenleeuw bestond dit jaar uit Sofie De Jonckheere, Jaap Friso, Katrien Steyaert, Ruth Vande Populiere, Sofie Van der Ven en Christel Van Dyck (voorzitter)

 

Het oordeel van de vakjury over Mama Medusa van Kitty Crowther:

"De winnaar weet een uniek, licht bevreemdend samenspel van magie en realiteit te brengen, dat betovert en een bijna mythische sfeer creëert. Het winnende boek weet te overtuigen met een grafisch metier dat niet roept, maar weloverwogen aanreikt en waar mogelijk naast de verhaallijn een verfijnd en bijzonder geestig extraatje toevoegt. Een kleurenpalet dat een warme gloed in het boek brengt, de doordachte verwijzing naar één van de eerste levensvormen als metafoor voor de bedreigde Moeder Natuur? Het zo dubbele van het alledaagse in een niet-alledaags jasje, een juweel."
De jury van de Boekenpauw bestond uit Johan Devrome, Elke Duytschaever, Patrick Jordens, Tine Kuypers, Viki Van Iseghem en Christel Van Dyck (voorzitter).

Via de website van de Boekenbeurs kon het grote publiek deelnemen aan een stemwedstrijd. Auteur Toon Tellegen en illustrator Alain Verster wonnen de stemwedstrijd van het publiek.

De Boekenleeuw en de Boekenpauw zijn een initiatief van Boek.be en komen tot stand met de steun van VUV, VBI, SABAM for culture, deAuteurs en Radio 2.