Jeugdboekenmaand start op 1 maart

NIEUWS
Een hele maand lang leesplezier, dat is waar de Jeugdboekenmaand voor staat. Samen met meter Karolien Debecker en peter Dimitri Leue wil organisator Iedereen Leest tussen 1 en 31 maart jong en minder jong aanzetten tot lezen. Met het thema 'M/V/X – je bent wie je bent' zet de Jeugdboekenmaand bovendien een erg relevant en actueel thema centraal. In Vlaanderen en Brussel zullen er de komende maand honderden activiteiten plaatsvinden.

Verhalen die kinderen en jongeren lezen, beïnvloeden hun blik op de wereld. Met het thema M/V/X staat de Jeugdboekenmaand stil bij de wijze waarop jongens en meisjes in boeken in beeld komen.

Sylvie Dhaene, directeur van Iedereen Leest: "Deze Jeugdboekenmaand wil het hebben over identiteit, over jezelf zijn én dat het geen probleem hoeft te zijn dat je je anders voelt. De X staat symbool voor iedereen die niet in een hokje past. Daarom is het zo belangrijk dat jonge lezers zich op de een of andere manier kunnen herkennen in een boek en dat stereotiepe denkbeelden in verhalen doorbroken kunnen worden.’’

Iets wat minister van Cultuur Sven Gatz alleen maar kan toejuichen: "Iedereen moet de vrijheid hebben om te zijn wie hij wil zijn. Het valt niet te onderschatten welke boodschappen boeken, met of zonder woorden, meegeven. Daarom is het belangrijk dat kinder- en jeugdboeken iedereen in beeld brengen. Iedereen heeft helden nodig."

Feest in scholen en bibliotheken
De traditionele Jeugdboekenweek wordt vanaf dit jaar verlengd tot een Jeugdboekenmaand en ook de doelgroep breidt uit met de 12- tot 15-jarigen. Dat geeft scholen en bibliotheken de kans om voluit de kaart van het leesplezier te trekken. En dat gebeurt ook: in heel Vlaanderen en Brussel vinden meer dan 200 openbare activiteiten plaats. Daarnaast trekken jeugdauteurs en –illustratoren het hele land door om lezingen te geven. Het Vlaams Fonds voor de Letteren, dat auteurslezingen subsidieert, telt ongeveer 1300 gesubsidieerde lezingen in het kader van Jeugdboekenmaand. Kinderen kunnen ook in de bib of thuis met een uitgebreid online bibspel aan de slag aan.

Boekenavonden voor 12- tot 15-jarigen
Om de nieuwe doelgroep van de Jeugdboekenmaand extra in de watten te leggen, organiseert Iedereen Leest onder de noemer ‘Je bent jong en je leest wat’ drie boekenavonden voor 12- tot 15-jarigen. Op vrijdag 3 maart trappen we de Jeugdboekenmaand af in Bibliotheek Permeke in Antwerpen, met peter Dimitri Leue, auteur Fran Bambust en een beatbox-workshop van Scale (Sint Andries MC’s). Op vrijdag 10 maart is er een avond in de Standaard Boekhandel in Leuven, met o.a. Edward van de Vendel en Stijn Vranken, en op vrijdag 24 maart trekken we naar Boekenhuis Theoria in Kortrijk. Het volledige programma vind je hier.

In de boekhandel
Ook de boekhandels zetten volop in op Jeugdboekenmaand. Bij aankoop van een kinder- of jeugdboek krijg je de hele maand lang een puzzelstickervel van Pieter Van Eenoge, de illustrator van de affiche, cadeau. En op Kinderboekendag, zaterdag 18 maart, trekken meer dan 70 jeugdauteurs naar meer dan 40 boekhandels om er de bezoekers te verwennen met een voorleesmoment, workshop of vertelsessie. Het volledige programma op www.kinderboekendag.be.

Ook Ketnet doet mee
Het hele jaar door is er op Ketnet aandacht voor boeken, maar de komende Jeugdboekenmaand zet Ketnet er nog meer op in. Jeugdboeken en het thema gender zullen volop in de aandacht staan. Met verschillende initiatieven wil Ketnet lezen voor de jonge kijkers nóg leuker en aantrekkelijker maken. De 5 Ketnet Swipes (programma op zaterdagochtend) van maart draaien rond boeken en gender met Dimitri Leue en Karolien Debecker als gasten. Daarnaast zien de Ketnetters Dimitri Leue als ‘Boek King’. In vier filmpjes leest hij als de Boek King voor aan nietsvermoedende kinderen op diverse locaties. Zo ontdekken toevallig passerende kinderen nieuwe boeken die iedereen wel eens wil lezen. En op het einde mogen ze zelf lezen. De ‘magische boekenkast’ in de Ketnet-studio geeft toegang tot een magische boekenwereld: wie de kast binnengaat, komt terecht in de wereld van een bepaald boek (bv. de Chocoladefabriek, een planeet uit De Kleine Prins, Zweinstein…). De wrappers tonen elkaar en de Ketnetters op die manier hun favoriete boeken.

Deze 46ste editie van de Jeugdboekenmaand belooft een straffe editie te worden.