Ester Naomi Perquin wint Herman de Coninckprijs voor Poëzie 2018

NIEUWS
Met 'Meervoudig afwezig' is Ester Naomi Perquin de winnaar van de Herman de Coninckprijs 2018. Dat maakte juryvoorzitter Jeroen Dera bekend tijdens de feestelijke poëziesoirée in de Antwerpse Arenbergschouwburg op 8 juni.

De prijs van € 7.500 gaat dus naar de huidige Nederlandse Dichter des Vaderlands, die volgens de jury een bundel afleverde waarin 'intelligente analyses en toegankelijkheid moeiteloos samengaan - een verdienste van jewelste.

De jury: 'Er zijn weinig dichters die erin slagen hun uiteenlopende lezers te raken én aan het denken te zetten. Maar iemand die dat kan, is Ester Naomi Perquin.'

Ester Naomi Perquin (1980) oogstte in 2007 meteen succes met haar debuutbundel Servetten halfstok. Ze kreeg er de Vlaamse debuutprijs Het Liegend Konijn voor en een nominatie voor de C. Buddingh’-prijs. In 2009 verscheen haar tweede bundel, Namens de ander, die geroemd werd om dezelfde kwetsbare eenvoud en geestige diepgang als in Servetten halfstok. Perquin kreeg er de J.C. Bloemprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor. Daarnaast ontving ze voor haar gehele oeuvre ook de Anna Blamanprijs. De bundel Celinspecties uit 2012 werd gelauwerd met de VSB Poëzieprijs. En nu wint haar meest recente bundel Meervoudig afwezig ook de Herman de Coninckprijs voor Poëzie.

Perquin was jarenlang columnist voor De Groene Amsterdammer. Ze leverde daarnaast ook bijdragen aan onder meer De Gids, Trouw, de Volkskrant en NRC Handelsblad. Ze co-presenteert en programmeert De Nacht van de Poëzie in Utrecht. Met grote regelmaat draagt ze haar werk voor op festivals in binnen- en buitenland. Een tijd was Ester Naomi Perquin de vrijdagnachtpresentator van het VPRO programma Nooit meer slapen op Radio 1.

Meer informatie op www.hermandeconinckprijs.eu