Christophe Van Gerrewey wint Debuutprijs 2013 met 'Op de hoogte'

NIEUWS
Boek.be
De vakjury van de Debuutprijs was eensgezind: Christophe Van Gerrewey is met zijn debuutroman 'Op de hoogte' (De Bezige Bij Antwerpen) de verdiende winnaar van de Debuutprijs 2013. Van Gerrewey krijgt de prijs ter waarde van 6.200 euro en een Montblanc vulpen overhandigd op de officiële opening van de Boekenbeurs op 30 oktober, dankzij de steun van de Provincie Antwerpen.

De jury bestond dit jaar uit Sam De Graeve (Woestijnvis; voorzitter), Joël De Ceulaer (Knack), Joost Houtman (De Morgen), An Leenders (Creatief Schrijven) en Yves T’Sjoen (Nederlandse Letterkunde, UGent).

Deze jury las vijftien literaire romans, allemaal eerstelingen, en koos uiteindelijk unaniem voor Op de hoogte van Christophe Van Gerrewey.

“Het verhaal zet de lezer voortdurend op het verkeerde been, het is een kist vol verkleedkledij, vol vermommingen. […] Dit debuut is met bravoure geschreven. Van Gerrewey beschikt niet alleen over het nodige schrijfmetier en compositorisch vernuft, maar is in staat de lezer te verrassen en in dit geval zelfs te verschalken. Op de hoogte is een verrassende roman, met stilistisch raffinement geschreven en een ijzersterk verhaal dat de lezer bij het nekvel grijpt,” aldus de jury.

Christophe Van Gerrewey

Christophe Van Gerrewey (°1982) laat zich al jaren in bladen opmerken als een tegendraadse en veelzijdige essayist en verhalenschrijver. In 2012 debuteerde hij met Op de hoogte overtuigend als romanschrijver. Inmiddels verscheen in augustus jl. zijn tweede roman, Trein met vertraging, een verhaal over een treinreis van Oostende naar Antwerpen-Centraal. Van Gerrewey studeerde architectuur aan de Universiteit Gent en literatuurwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is als FWO-aspirant aan de Vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de Universiteit Gent verbonden. (ga naar meer info

Op de hoogte

Een man ontwaakt in het huis van vrienden die op vakantie zijn. In het gezelschap van hun kat herinnert hij zich de vorige zomer, toen er nog een vrouw bij hem was. Hij besluit haar te schrijven om haar op de hoogte te brengen van recente ontwikkelingen. Hij brengt de plekken in herinnering waar ze verbleven, de dingen die ze tegen elkaar zeiden, de geheimen die ze met elkaar deelden. Steeds uitgebreider komt de afwezige geliefde zelf aan het woord, totdat haar stem de zijne verdringt en al zijn mankementen etaleert.
Op de hoogte gaat over de ongerijmdheden van de liefde. Het is niet alleen een slim en geestig relaas van een verbroken relatie die blijft echoën, maar ook een tragikomische poging om vat te krijgen op de tegenstrijdige verlangens van de moderne liefde. Kunnen we de liefde begrijpen als we onszelf niet eens begrijpen?

Op de hoogte was dit jaar een van de drie genomineerde boeken voor de shortlist van de Academia Literatuurprijs (waarbij lezers bepalen wie wint).

Uit de pers

  • “Van Gerrewey bewijst het opnieuw: 'De ongrijpbaarheid van de liefde blijft eeuwig betrouwbare brandstof voor de literatuur.” - De Morgen
  • “Op de hoogte is een vreemd, niet zozeer hoogdravend maar inderdaad wel wat pretentieus, fascinerend en overtuigend debuut.” - De Standaard
  • “Moeiteloos wisselt deze begaafde stilist dan ook lyrische liefdes- en haatverklaringen af met bijtende maatschappij- en literatuurkritiek.” - NRC Lux
     

Lees het persbericht van 8/10/2013 hieronder.