Debuutprijs

ACTIE
Boek.be
De Debuutprijs is de prijs van Boek.be voor het beste literaire debuut van een Vlaamse auteur dat werd uitgegeven tussen in het voorbije kalenderjaar. De winnaar van de Debuutprijs krijgt een geldsom van 6.200 euro, dankzij de steun van de Provincie Antwerpen.

Winnaar 2016

Frederik Willem Daem wint de Debuutprijs 2016 met Zelfs de vogels vallen (De Bezige Bij). Daem krijgt de prijs ter waarde van 6.200 euro overhandigd op de officiële opening van de Boekenbeurs op 30 oktober, dankzij de steun van de Provincie Antwerpen.

De jury van de Debuutprijs 2016 was samengesteld uit Geert Bouckaert, Gert Brouns, Johanna Spaey, Fien Sabbe en Ronald Soetaert. Ze lazen 14 literaire romans, allemaal eerstelingen die verschenen in 2015.

Frederik Willem Daem (Brussel, 1988) publiceerde verhalen in onder andere Das Magazin, Revisor, De Gids en Oogst, waarvan hij medeoprichter is. Voor de monografie van beeldend kunstenaar Rinus Van De Velde werd zijn werk in het Duits, Engels en Frans vertaald.


Over Zelfs de vogels vallen:

Een nachtelijke dwaaltocht over de boulevards van Parijs, de opkomst en ondergang van een televisiepredikant, een achtervolging door de voorsteden van Los Angeles of de privatisering van een ruimtestation, de verbeelding van Frederik Willem Daem heeft toegang tot alle uithoeken van de wereld en tot de geest van de meest uiteenlopende personages.

“Tante, die ademt als een oude stofzuiger die zich verslikt in tapijt, pakt haar jongste zoon steviger vast alsof ze hem met liefde wil versmoren nog voor hij een dergelijke stommiteit kan begaan - kort bij de zon is het warm.”

Historiek

De laatste 6 winnaars van de Debuutprijs waren:

  • 2015 - Lara Taveirne De kinderen van Calais  (Manteau)
  • 2014 - Kris Van Steenberge Woesten (Vrijdag)
  • 2013 - Christophe Van Gerrewey Op de hoogte (De Bezige Bij Antwerpen)
  • 2012 - Filip Rogiers, Nauwelijks lichaam (De Bezige Bij Antwerpen)
  • 2011 - Y.M. Dangre, Vulkaanvrucht (De Bezige Bij Antwerpen)
  • 2010 - Joost Vandecasteele, Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij (De Arbeiders).
  • 2009 - Simone Lenaerts, Zeewater is zout, zeggen ze (De Geus).