Debuutprijs

ACTIE
Boek.be
De Debuutprijs is de prijs van Boek.be voor het beste literaire debuut van een Vlaamse auteur dat werd uitgegeven tussen in het voorbije kalenderjaar. De winnaar van de Debuutprijs krijgt een geldsom van € 6.200, dankzij de steun van de Provincie Antwerpen.

Winnaar 2015

Lara Taveirne wint met De kinderen van Calais de Debuutprijs 2015. Taveirne krijgt de prijs ter waarde van 6.200 euro overhandigd op de officiële opening van de Boekenbeurs op 30 oktober, dankzij de steun van de Provincie Antwerpen. De jury van de Debuutprijs 2015 was samengesteld uit Geert Bouckaert, Joost Houtman (voorzitter), An Leenders en Gert Brouns. 

De kinderen van Calais - Manteau
Wissant, Noord-Frankrijk, jaren zestig. Urenlang gingen ze gebukt op zoek naar de mooiste schelpen. Lilith en Violaine waren wat men noemt hartsvriendinnen. Onafscheidelijk. Samen kochten ze hun eerste bikini. En het was hand in hand dat ze naar de rand liepen.  
Cap Blanc Nez, 1976. Beneden aan de kliffen wordt Violaine gevonden. 135 meter hoger staan twee boekentassen.

Lara Taveirne (°1983) is regisseur en auteur. In haar werk laat ze alle mogelijke gevolgen van de liefde zien. De vernietigende kracht van het verlangen, de onbetrouwbaarheid van herinneringen, het gebroken hart & het moederschap. Het grootste verraad is om van de liefde te willen herstellen. Zowel zijzelf, als haar personages staan voor de onafwendbare uitdaging van de werkelijkheid. Of kun je leven op verhalen en herinneringen?

Lara Taveirne: "De bekroning kwam op een heel bijzonder moment. Mijn nieuwe boek zat eraan te komen. Ik was al een beetje aan het rouwen om De Kinderen van Calais. Nu kan ik mijn eerste kind nog iets langer vasthouden. Als auteur stel je je zo bloot en kwetsbaar op. Nu voelt het alsof iemand me een kledingstuk heeft aangereikt."

Historiek

De laatste 5 winnaars van de Debuutprijs waren:

  • 2014 - Kris Van Steenberge Woesten (Vrijdag)
  • 2013 - Christophe Van Gerrewey Op de hoogte (De Bezige Bij Antwerpen)
  • 2012 - Filip Rogiers, Nauwelijks lichaam (De Bezige Bij Antwerpen)
  • 2011 - Y.M. Dangre, Vulkaanvrucht (De Bezige Bij Antwerpen)
  • 2010 - Joost Vandecasteele, Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij (De Arbeiders).
  • 2009 - Simone Lenaerts, Zeewater is zout, zeggen ze (De Geus).