De Best Vormgegeven Boeken

ACTIE
Boek.be
Welk boek heeft de mooiste cover? En welke vormgevers verbinden inhoud en vorm aan elkaar tot een fascinerend geheel? Elk jaar springen er boeken in het oog. Deze exemplaren onderscheiden zich door een uitstekende vormgeving. En dat komt de verkoop zeker ten goede. Daarom zet de Vlaamse Uitgevers Vereniging deze parels in de bloemetjes.

Winnaars 2013

De vormgevers en uitgevers van drie fraaie exemplaren sleepten de Prijs voor de Best Vormgegeven Boeken in de wacht:

  • Schiller/Tasten van Paul Verrept (Uitgeverij Bebuquin)
  • L'Amour des Moules van Thomas Desmet & Benoit Vandenbroucke (Minestrone)
  • Hands of Time van Studio Luc Derycke (MER Paper Kunsthalle)

De redactie van Focus Knack koos uit een honderdtal inzendingen tien covers voor de Publieksprijs 2013. Vervolgens stemden 2563 mensen op hun favoriet. Uiteindelijk won de cover van Sergiology (Minestrone), het kookboek van topkok Sergio Herman. Vormgever Nej De Doncker mag als prijs voor bpost een postzegel ontwerpen die in 2015 zal worden uitgegeven. 

Tot slot kregen nog 13 uitgaven in 8 categorieën een eervolle vermelding voor hun vinnige vormgeving.

Jury 

De vakjury bekroont vanaf 2013 maximaal drie boeken uit elf categorieën. Daarnaast kent de jury eervolle vermeldingen toe aan de runners-up

Deze jury van vakmensen bestaat uit Koen Brams (voorzitter, onderzoeker en publicist), Inge Ketelers (grafisch ontwerper), Geoffrey Brusatto (vormgever en docent), Ron van Roon (grafisch ontwerper) en Jan Van Damme (boekhandel Beatrijs).

Partners

De Best Vormgegeven Boeken is een initiatief van de Vlaamse Uitgevers Vereniging in samenwerking met Boek.be, Focus Knack en Plantijn Hogeschool. Met de steun van NewGoff, Papyrus, bpost en Weber.