Boekenleeuw en Boekenpauw

ACTIE
Boek.be
Op 29 oktober bekroont Boek.be de beste en mooiste kinderboeken met de Boekenleeuw en de Boekenpauw tijdens een ceremonie op de Boekenbeurs.

Het zijn de prijzen voor de beste en mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboeken van Vlaanderen en Nederland. De winnaars krijgen elk 2500 euro. De prijzen komen er dankzij de steun van GAU (Groep Algemene Uitgevers) en van de Belgische auteursvereniging Sabam. Nederlandstalige kinder- en jeugdboeken die gepubliceerd zijn in Vlaanderen of Nederland, van 1 januari 2017 tot en met 30 juni 2018 komen in aanmerking.

De jury van de Boekenleeuw, de prijs voor het beste kinder- en jeugdboek, bestaat uit: Sofie De Jonckheere (docent Nederlands), Jaap Friso (recensent), Jan Lambrechts (Beste Boekenmeester 2018), Dirk Nielandt (Laureaat Sabamaward Jeugdliteratuuraward 2013), Iris Van Germeersch (boekhandelaar).

De jury van de Boekenpauw, de prijs voor het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek, bestaat uit: Karla De Ceulener (boekhandelaar), Johan Devrome (illustrator/vormgever/docent), Patrick Jordens (recensent), Tine Kuypers (Iedereen Leest), Els Van den Abeele (Ketnet).

In 2016 ging de Boekenleeuw naar Koos Meinderts voor De zee zien (De Fontein) en de Boekenpauw 2016 naar Kitty Crowther voor Mama Medusa (De Eenhoorn).

Over de steun van de Belgische auteursvereniging Sabam aan de Boekenleeuw en -pauw:
“Ook literatuur dragen we bij Sabam een warm hart toe! Naast componisten, film- en tv-makers, beeldende kunstenaars en theatermakers vinden literaire auteurs onder wie schrijvers van kinder- en jeugdliteratuur bij ons onderdak voor het beheer van hun auteursrechten. Met onze steun aan de Boekenleeuw en de Boekenpauw investeren we graag mee in hun toekomst!”, Carine Libert, CEO Sabam.