Beste Boekenjuf of Boekenmeester

ACTIE
De prijs voor de Beste Boekenjuf/Boekenmeester wil waardering schenken aan leerkrachten (kleuterschool en basisschool) die een concrete en dagelijkse inzet aan de dag leggen voor leesbevordering en het werken met kinderboeken in de klas. Tot 1 december 2016 kon je als directie, collega, ouder, leerling een juf of meester nomineren voor de titel. Ben je te laat? Geen nood, vanaf september 2017 starten de inschrijvingen voor de volgende editie. Je kan al starten met het aanleggen van een dossier. Zorg ervoor dat je daarbij voldoende inhoudelijke informatie en argumenten geeft. Wat doet de juf/meester zoal? Wat is haar/zijn visie op lezen en leesbevordering? Wat is er allemaal al verwezenlijkt en welke plannen staan er nog op de agenda voor de (nabije) toekomst? Geef zoveel mogelijk concrete voorbeelden uit de klas- en schoolpraktijk. Eind januari maakt de jury uit alle inzendingen een eerste selectie. Die kandidaten mogen ten laatste op 31 januari 2017 een bericht verwachten dat ze geselecteerd zijn. Ze krijgen vervolgens op school een bezoek van een journalist die hen zal bevragen en foto's zal nemen. Eind april kiest de jury de definitieve winnaars die tijdens de feestelijke uitreiking in CC Deurne bekend gemaakt worden.

 

Winnaars Boekenjuf of Boekenmeester 2016

Leerkrachten houden van boeken, zoveel is duidelijk. Liefst vier Boekenjuffen en een meester vielen dit jaar in de prijzen. Voor het eerst in de geschiedenis mogen we een man bekronen tot Beste Boekenmeester: Peter Jongenelen die lesgeeft in het vierde leerjaar op basisschool Sint-Jozef in Kalmthout. Hij wint een boekenmand met 100 boeken voor de klasbib. Vier verdienstelijke Boekenjuffen kregen eveneens een mand met een mooie selectie boeken:

Ils Haeseldonckx - derde kleuterklas basisschool De Katersberg in Geel
Nancy Ver Elst - derde kleuterklas basisschool Sint-Lukas in Schaarbeek
Karen Simaeys - vierde leerjaar basisschool De Notelaar in Boutersem
Thais Mortelmans - eerste en tweede leerjaar Leefschool Dagpauwoog in Koningshooikt

Jury

De jury voor de 12de editie van de prijs bestond uit Bart Desmyter (De Eenhoorn), Veerle Moureau (Davidsfonds), Elf Albrecht (Beste Boekenjuf 2015), Sylvie D'Haene (Iedereen Leest), Daniëlle Daniels (zelfstandig navormer leesbevordering en taalvaardigheid) en Marina Waterschoot (leerkracht en leesbevorderaar).

Zo’n 90 boekenjuffen en -meesters werden aangemeld door leerlingen, ouders, collega’s omdat ze op één of andere manier enthousiast met boeken omgaan. Op basis van de motivaties van de inzendingen koos de jury 11 leerkrachten die een werkbezoek kregen waarin ze hun activiteiten konden toelichten.

Brochure

Bij CANON Cultuurcel verschijnt in september 2016 een publicatie waarin de kandidaten hun verhalen brengen. Daarnaast vind je er talloze tips en tricks rond lezen en leesplezier in de klas.